Lägg undan mobilen medan du pluggar

Den snabba teknikutvecklingen som skett de senaste åren har inneburit både fördelar och nackdelar för oss människor. Fördelarna är att vi har kunnat effektivisera många processer som tidigare tagit längre tid och vi är i dag effektivare än någonsin tidigare. Aldrig någonsin i mänsklighetens historia har vi producerat så mycket som nu. Å andra sidan kan man ställa sig frågan om vi verkligen behöver producera allt så mycket som vi gör. Kanske behöver man inte köpa ny mobil varje år bara för att en ny modell kommer ut? En annan nackdel är att när vi ständigt är uppkopplade mot nätet och förväntas vara tillgängliga för omvärlden kan negativ stress uppstå.

En genomsnittlig människa spenderar cirka 4, 7 timmar varje dag med mobilen och många upplever en abstinens när mobilen inte finns att tillgå, enligt tidningen Expressen. Enligt artikeln kan teknikberoende ha en effekt på din hjärna som liknar den som drogberoende har.

För kreativiteten kan det vara farligt att hela tiden bli serverad med saker att göra. Vi behöver ha tråkigt för att kunna bli kreativa. Om vi hela tiden ockuperar vår hjärna med saker att göra hinner vi inte få tid till den eftertanke som krävs för att kreativiteten ska kunna sättas igång. Givetvis finns det många bra saker med mobiler också. Det har gjort de lättare att hålla kontakten med vänner, de låter oss streama ljudböcker vart vi än är, vi kan lyssna på musik, kolla busstidtabellen och mycket mer. Men som med det mesta annat är det nog bäst att konsumera i lagom stora doser.

Mobilfri zon när du pluggar

Vårt råd är att du lägger undan mobilen medan du pluggar för att undvika att bli distraherad av den. Försök skapa en mobilfri zon där du pluggar så att du verkligen kan fokusera till hundra procent på dina studier. Du vill inte att din inlärningsförmåga ska påverkas negativt av att du blir störd av det som händer på din mobil.